СВЕТСКИ ДАН ПАМУКА!

У оквиру Дечије недеље, и Тим за заштиту животне средине одржао је своју октобарску активност. 7. октобра је обележен „Светски дан памука“.

Свесни колико је ово влакно важно за одржив развој, а самим тим и за глобалну економију и екологију, а са жељом да чујемо и научимо више, обратили смо се на праву адресу. Наставници текстилног смера, Мира, Лидија и Далибор, са својим ученицима, спремно су нас дочекали и искуствено пренели сво своје знање и вештине у познавању ове материје.

Имали смо прилику, кроз кратко предавање, да се упознамо са областима гајења памука и врстама памучних биљака, сазнамо о самом процесу добијања памука, својствима и његовој употреби. Ученици текстиног смера су нам представили своје радове и производе настале коришћењем памучних материјала. Демонстрирали су нам и свој рад, тако да је за крај радионице остало да им се придружимо и покажемо труд и умеће у везу са памучним концем на памучној тканини.

Подршку у реализацији овог еко-датума дале су и наставнице у подршци, Весна Дракулић и Данијела Ракић. Наставнице и чланице Тима за заштиту животне средине одржале су радионице у ОШ „Васа Живковић“ и ОШ „Исидора Секулић“. На индивидуалним часовима, као уводну активност, ученици су урадили вежбе симулације, тактилне перцепције и тактилне гнозије, у циљу препознавања памука на основу додира. У наставку радионице, у складу са узрастом и индивидуалним способностима деце, рађене су активности сензорне симулације у свим чулним модалитетима или усвајање знања о различитим материјалима, с акцентом на памуку. Разговарало се о важности памука, ученици су правили саму стабљику памука и на тај начин им је успешно презентован и сам начин добијања памучних материјала.