ПОСЕТА БАКАМА И ДЕКАМА У ЊИХОВОЈ ВЕЛИКОЈ КУЋИ

Обрадовали смо се када смо чули да ћемо спремати приредбу за баке и деке и да ћемо их посетити. Наставнице су нас научиле да певамо доста песама. Изабрали смо песме о јесени, другарству и лепим речима. Омиљена нам је била песма о звезди јер смо је певали нежно; прво тихо, а затим гласније. Веровали смо да их можемо обрадовати ако им отпевамо неку народну песму, па смо изабрали песме: „С оне стране Дунава“ и „Ја посејах лубенице“, уз коју смо научили да играмо коло. Пар песама смо научили и да свирамо на металофону.

Током припрема смо се подсетили правила лепог и културног понашања, јер смо хтели да оставимо леп утисак.

Када је дошло време да кренемо, били смо узбуђени. Аутобус нас је одвезао до велике куће у којој живе старије особе. У њиховом великом холу су нас спремно дочекала насмејана лица. Наши пријатељи, баке и деке, су нам пожелели добродошлицу. Није важно што су старији, за пријатељство није важно то колико неко има година. Важно је само да једни друге увесељавамо, желимо добро једни другима и да се лепо дружимо.

Наш наступ је почео. Тачке су се низале. Аплауз је био све јачи и јачи. А ми… Осећали смо се поносно, задовољно и срећно јер смо измамили осмехе и по коју сузу радосницу у очима наших пријатеља.

Уследило је изненађење наших домаћина за нас. Један дека нам је читао басну о џунгли из књиге коју је сам написао. Пажљиво смо га слушали. Том деки је био рођендан, као и нашем другу, Новици, па смо им сви заједно отпевали рођенданску песму. Били смо диван и гласан хор!

Затим су нас научили да играмо уз две песме. Баке и деке, заједно са њиховом насмејаном Хани, су лепо певали и играли, док смо се ми трудили да „ухватимо корак“. Посебно нам се допала песма о лепим панчевачким секама. Желели бисмо да и ми научимо ту песму.

После послужења у њиховом великом ресторану, поздравили смо се са нашим старијим пријатељима, уз обећање да ћемо се опет видети и лепо дружити.

Када смо изашли из њихове велике куће, аутобус нас је већ чекао. Уживали смо у вожњи. Били смо пуни лепих утисака и преплављени дивним осећањима.

(Састав су писали ученици нижих разреда, уз малу помоћ наставница.)

Захваљујемо се нашим пријатељима из Геронтолошког центра на позиву, гостопримству и дивном дружењу. Захваљујемо се и фирми „Пантранспорт“ јер су нас удобно превезли.