СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ

Светски дан чистих руку се обележава 15. октобра сваке године. Циљ обележавања овог дана је развијање културе прања руку сапуном. Правилно одржавање хигијене руку је од кључног значаја за спречавање ширења инфекција и болести. Са усвајањем ове навике код деце треба почети на што ранијем узрасту. Управо због тога Тим за здравствену и социјалну заштиту ученика наше школе је ову веома важну тему посветио најмлађим ученицима, односно ученицима нижих разреда.

О значају правилног одржавања хигијене руку ученици су слушали и научили од наставница у продуженом боравку, наставница разредне наставе у школи, као и у нашим одељењима у Дневном боравку „Невен“. Ученици обухваћени додатном подршком у Баваништу су ову тему обрадили на радионици са дефектологом.

Уживали смо током прања руку водом и сапуницом. Утврдили смо када треба руке прати, колико често, колико дуго, као и зашто је то важно. Изводили смо експерименте како бисмо видели на који начин сапун уклања нечистоћу. Забавили смо се слушајући песму Бранка Коцкице „Зашто да се руке перу“. Бојили смо и слагали по реду сличице на којима су приказане све етапе правилног прања руку.

Свакодневно велику помоћ и подршку у усвајању хигијенских навика наши ученици имају и од стране наших драгих медицинских техничара.

Овог дана имали смо једно изненађење. Марија, сестра нашег ученика Андреја, је изразила жељу да посети час ученика другог и четвртог разреда. Радо смо је угостили, јер нам је подршка породице, односно родитеља наших ученика, њихових сестара и браће, веома значајна. Марија је ученица средње медицинске школе, што се одлично уклопило са нашом темом. Са њом смо разговарали о значају одржавања хигијене руку, али смо се присетили и шта још подразумевају лична хигијена и хигијена простора.

Био је ово још један леп дан у школи.

„Наше здравље је у нашим рукама.“