ПОСЕТА БИБЛИОТЕЦИ И МУЗЕЈУ

Леп јесењи дан искористили смо да и ове школске године посетимо установе културе нашег града. Двадесетак ученика у пратњи наставница, Јелене Симић, Александре Недељковић и Драгане Вујовић, запутили су се ка Градској библиотеци Панчево. Деци смо показали како функционише библиотека, која све одељења постоје, где се налазе. Затим смо на галерији библиотеке погледали актуелну изложбу дечијих цртежа са ликовног и литерарног конкурса „Ово је моја Србија”. Тема овогодишњег конкурса је „Србија – земља спорта”. Наши ученици су похвалили таленат и умеће панчевачке деце да лепо нацртају најуспешније наше, а светске спортисте, и нису били изненађени што је највећи број цртежа био посвећен Новаку Ђоковићу. Након фотографисања у читаоници библиотеке,  кренули смо ка Народном музеју Панчево.

Срдачно нас је дочекала кустоскиња, Александра Голубов, и спровела кроз музеј. Највише смо времена провели разгледајући сталну поставку. Александра је објаснила да су сви изложени експонати оригинална уметничка дела. Највреднија слика у власништву музеја је „Сеоба Срба”, сликара Паје Јовановића. Слика нема цену, нема новца који је може купити. Наши ученици су имали бројна питања за Александру. Најмлађи су питали да ли је сликар још жив, куда су се упутили људи са слике. Најзад су констатовали да је сликар „баш лепо насликао слику”. Уследила је Александрина прича о знаменитим Панчевцима, где је истакла добротворку и мецену, Олгу Смедеревац.

Кустоскиња је деци стрпљиво показивала вредне експонате, па смо видели како је некада изгледао писаћи сто, дивили смо се лепоти сребрног свећњака, као и петролејских лампи израђених у радионицама широм Европе, током 19. века. Укратко смо прошли кроз историјат Панчева, видели смо предмете који су припадали освајачима Турцима, а после и Аустријанцима.

Било је занимљиво бар на кратко провести време у соби, тј. кући која показује како су живели наши преци. Где су спавали, како су спремали храну и колико је важна била улога жене у домаћинству.

Ипак је најјачи утисак оставила посета некадашњем затвору, који се налази у подруму музеја. Ученица Софија се испрва плашила да сиђе и види, али ипак се охрабрила и са осталим другарима прошетала кроз ходнике и собе у којима су некада боравили људи који су кршили закон.

Много корисних и поучних информација се могло чути током наше релативно кратке посете музеју. Захвални смо кустоскињи Александри на несебично подељеном знању, на стрпљивом одговарању на питања наших радозналих ученика. Фотографисали смо се у прелепом јесењем амбијенту дворишта музеја и наставили ка оближњој Галерији савремене уметности. Погледали смо актуелну изложбу и тиме заокружили наш излет кроз „културу Панчева”.