ЕВРОПСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ И КУВАЊА

Европски дан здраве хране и кувања, 8. новембар обележили смо радионицом у Дневном боравку „Невен“. Учесници, у улози кувара, била су деца из млађе вртићке групе и старији корисници, који су показали своју спретност у кухињи.

Правили смо колач од бундеве. Док се он пекао, припремили смо и воћну салату. Уживали смо у укусима мандаринa, јабукa, крушaкa, бананa, док се из рерне ширио диван мирис бундеве и цимета. Разговарали смо о здравој исхрани и анализирали пирамиду исхране.

Циљеви обележавања овог дана су:

– Укључивање деце у процес припремања хране и повећавање њихове самосталности,

– Овладавање основним вештинама припреме здравих оброка,

– Указивање на опасности при припремању оброка,

– Усвајање знања о здравој храни,

– Подстицај за одржавање хигијене кухиње, посуђа које се користи, радног простора, стола, хигијене намирница и руку.

Најважнији циљ је да се правилном и здравом исхраном смањи гојазност код деце и одраслих.

Младим куварима су помагале наставнице: Софија Олујић, Бојана Димитријевић, Дијана Димов, које су чланови Тима за здравствену и социјалну заштиту ученика. Драгоцене савете смо добили од радног терапеута, Горице Спасић.